• Domov
  • Povpraševanje o pobratenju s slovensko občino
Trenutno ste na arhivskih straneh. Nove spletne strani se nahajajo na https://skupnostobcin.si

Na Skupnost občin Slovenije smo prejeli prošnjo odbora za pobratenje mest nemške občine Korntal-Münchingen. Ker gre pri pobratenju za idejno zamisel dolgotrajnega prijateljstva dveh ali več mest oziroma občin, izmenjavo izkušenj in medsebojno pomoč ter deljenje dobrih praks med njimi, za kar si prizadeva tudi Skupnost občin Slovenije, zainteresirane občine članice vabimo, da si:

– ogledate uradno spletno stran mesta ali

– se s konkretnimi vprašanji neposredno obrnete na elektronski naslov: pascal.boudinet@de.bosch.com.

Nemško mestece leži v okrožju Ludwigsburg, severozahodno od Stuttgarta, glavnega mesta južnonemške zvezne dežele Baden-Würtemberg, oddaljenega le pol ure vožnje z avtomobilom. Ustanovljeno je bilo 1. 1. 1975, z združitvijo mesta Korntal in skupnosti Münchingen. Danes v njem prebiva približno 19.000 ljudi. Zaradi ugodne geografske lege mesto živi za naravo in urejeno okolje, s čimer nudi tako svojim prebivalcem kot obiskovalcem različne možnosti za zdravo in aktivno preživljanje prostega časa. Neposredna bližina Stuttgarta je tudi razlog za dobre prometne povezave, ki omogočajo dodaten razvoj ter pridobitve na različnih področjih. Korntal-Münchingen že ima izkušnje s pobratenji, in sicer v lanskem letu so obeležili 50. obletnico pobratenja s francoskim mestom Mirande in belgijskim mestom Tubize.

Pri tem vas želimo opomniti, da EU spodbuja takšno sodelovanje tudi s sofinanciranjem v okviru programa Evropa za državljane. S programom Evropska komisija spodbuja večjo vključitev državljanov na vseh ravneh in z vseh vidikov skupnosti ter jim s tem omogoča sodelovanje pri izgradnji vse bolj povezane Evrope. Na podlagi projektov in aktivnosti, s pomočjo katerih lahko državljani neposredno sodelujejo, program Evropa za državljane promovira skupno evropsko zgodovino in vrednote ter spodbuja evropsko državljanstvo in državljansko participacijo. Za obdobje 2014–2020 bo za program Evropa za državljane namenjenih 185.468.000,00 evrov sredstev. Več o tem lahko najdete pri slovenski podporni točki.